Boomonderhoud

Bomen zijn belangrijk en bovendien zeer fraai. Ze leveren ons allerlei nuttige dingen op, zoals zuurstof, vruchten en noten, speelgoed, papier, maar ook (brand)hout. Bomen moeten daarom goed onderhouden worden, bij voorkeur door een vakbekwame boomverzorger, die weet waar hij mee bezig is. Wanneer een boom op een plek staat waar te weinig ruimte is om er met een hoogwerker te komen, is een boomverzorger met klimspullen de uitkomst. Hij kan overal bijkomen. Het snoeihout moet zorgvuldig worden afgevangen door een grondman.

Boomonderhoud
Carla van Thijn Fotografie

Snoeien
Het onderhoud aan een boom kan bestaan uit snoeien, bijvoorbeeld als u een boom wilt uitdunnen, of als er dood hout of schurende takken uit moeten of het knotten van wilgen.

Fruitbomensnoei
Heeft u ieder jaar minder fruit? Dit kan met de manier van snoeien te maken hebben. Het moet met beleid gebeuren, niet meer dan dertig procent van de boom mag verwijderd worden. U zult ervan versteld staan hoe snel het fruit zal verbeteren.
Ook alleen de langloten of de wortelscheuten verwijderen behoort tot de mogelijkheden.

Kandelaberen
Ook als een boom te groot wordt kan er gesnoeid worden, in sommige gevallen door kandelaberen. Dit is een snoeitechniek waarbij de takken van een boom worden afgezaagd waardoor de boom het uiterlijk van een kandelaar  of kandelaber krijgt. Met als resultaat meer licht en minder bladval in de herfst. Niet elke boom is er geschikt voor en niet elk moment van het jaar kan de boom dit aan. Men denkt vaak dat bomen na het kandelaberen minder snel zullen omvallen, maar het wortelgestel wordt er niet sterker van.

Rooien of kappen
Soms moet een boom helemaal weg, bijvoorbeeld omdat de boom ziek is, of een gevaar kan opleveren voor de omgeving. Voor het zover is moet de eigenaar van de boom uitzoeken of er een kapvergunning nodig is. De officiële naam daarvan is ‘omgevingsvergunning’. Als een boom op of vlakbij de erfgrens staat, is het van groot belang dat u het kappen van de boom met de buren bespreekt, zodat er geen onenigheid over ontstaat.

Stobben frezen
Een stobbenfrees is een freesmachine waarmee men de stobbe en wortels van een gerooide boom stuk kan maken, om te voorkomen dat deze opnieuw uitloopt.
Er bestaan vele soorten, van klein tot zeer zwaar. Met een verticaal ronddraaiende schijf waarop beitels met een wolfraamcarbide punt (zeer hard materiaal) bevestigd zijn, wordt de stobbe tot een diepte van maximaal een meter versnipperd.

Hoogwerker
Als er genoeg ruimte is, kan een hoogwerker gebruikt worden. Dit werkt meestal sneller dan klimmen.

Boomonderhoud - ik werk ook met een hoogwerker
Zelfrijdende hoogwerker

Haardhout
Snoeiafval (takken, stronken) kan in overleg met u tot haardhout worden gezaagd.

Naar boven